Expeditie cruise reizen | wat is een expeditie cruise?

Op een expeditiecruise staat de natuur centraal. Het gaat altijd om natuurgebieden waar geen normale infrastructuur aanwezig is, maar die uitstekend over water te bereiken zijn. Landbezoek kan alleen gedaan worden met gemotoriseerde rubberboten, zogenaamde zodiacs, met kleine motorbootjes of met helikopters (alleen op de ijsbrekers). Belangrijk om te weten is, dat - gezien het expeditiekarakter van de reis - er van de geplande vaarroute of tijdschema kan worden afgeweken door onvoorziene weers- en ijsomstandigheden. Maar het schip blijft soms ook ergens langer omdat er wild te zien is op de oevers of dolfijnen of walvissen op zee.

Expeditieteam

Expeditiecruises worden begeleid door een staf van deskundigen, die lezingen verzorgt over vele onderwerpen zoals de geschiedenis van de eerste poolonderzoekers, het wildleven, de glaciologie, het klimaat of de opbouw van het tropisch regenwoud.

Excursies

Op de bestemming worden dagelijks excursies gehouden, altijd onder begeleiding van het expeditieteam. Meestal twee maal per dag. In polaire streken met permanent daglicht wordt er soms ook na het diner nog een excursie aangeboden. In het Amazonewoud ook, maar dan in de schemering het dierenleven te kunnen gadeslaan. Alle expeditieschepen hebben zodiacs aan boord. U krijgt uitgebreide instructies over het in- en uitstappen van de boten en u bent verplicht om de helpende hand van de bemanning te accepteren. Op bijna alle schepen staan laarzen ter beschikking.

Veiligheid en communicatie

Er wordt altijd binnen 24 uur na inscheping een verplichte reddingsbotenoefening (lifeboat-drill) gehouden. Er is uitgebreide communicatieapparatuur aan boord. Via satellietverbindingen wordt contact met de vaste wal onderhouden. Gasten kunnen tegen betaling gebruik maken van e-mail en telefoon (niet altijd mogelijk). Bij het aan land gaan in de arctische gebieden wordt eerst de omgeving verkend op aanwezigheid van ijsberen en tijdens de wandeling wordt de omgeving nauwlettend in de gaten gehouden. De leden van het expeditieteam dragen jachtgeweren, waarmee waarschuwingsschoten gelost kunnen worden om ijsberen op een afstand te houden.

Het leven aan boord

Een korte opsomming van wat u aan boord kunt verwachten:
  • Alle aankondigingen aan boord zijn in het Engels en zijn overal te beluisteren, ook in uw hut. Op de Duitse schepen Bremen en Hanseatic is de voertaal Duits, waarbij een toenemend aantal afvaarten tweetalig zijn: zowel Engels als Duits.
  • De sfeer aan boord is ontspannen en informeel; dat geldt ook voor de kleding.
  • De brug is in principe altijd - 24 uur per dag - toegankelijk en is dé plek voor het observeren van het wildleven en het landschap.
  • De dekken zijn vrij toegankelijk. Vooral de boeg is een populaire observatieplek: het kraken van het ijs, een school dolfijnen of walvissen, een ijsbeer op een ijsschots.
  • Aan het eind van de dag is er een korte bijeenkomst om alle belevenissen van de dag te recapituleren.
  • Er is een kleine servicedesk met gratis koffie, thee, bouillon en versnaperingen.

Met welk schip?

Er zijn onderling verschillen in prijs, verzorgingsniveau en luxe aan boord. Alle schepen voldoen echter aan de strenge westerse veiligheidsnormen, zijn ijsversterkt en zijn voorzien van moderne communicatiefaciliteiten, zoals sateliettelefoon. Altijd zijn ze klein: van enkele tientallen tot zo’n 200 passagiers. Onderstaande verdeling in comfortklasse is niet gebaseerd op prijs, maar op luxe aan boord.

Eenvoudige klasse

De schepen in deze categorie zijn vaak voormalige, ijsversterkte wetenschappelijke onderzoeksschepen uit Rusland, die zijn omgebouwd tot passagiersschip. Het aantal passagiers varieert van ca. 47 tot ca. 100 passagiers. De inrichting van de schepen is sober maar degelijk. Ook de hutten zijn eenvoudig ingericht. Er zijn zowel hutten met eigen douche en toilet als hutten met een gedeelde douche en toilet (op de gang). Vaak zijn de hutten voorzien van stapelbedden en/of een bed met uitklapbare (sofa)bed. De verzorging aan boord is goed. Schepen: Marina Tsvetaeva, Ocean Nova

Middenklasse schepen

De inrichting is eleganter, maar bovenal comfortabeler en ruimer. De hutten beschikken bijvoorbeeld over privé-faciliteiten en vaak zijn er buitenhutten met tweepersoonsbedden. Op enkele schepen zijn in de laagste categorie nog hutten met stapelbedden. Er zijn meer en grotere gemeenschappelijke ruimten en er zijn meer voorzieningen aan boord. Schepen in deze klasse zijn: Akademik Ioffe, Akademik Sergey Vavilov, Clipper Adventurer, Plancius en Antarctic Dream. Ook de ijsbreker “50 years of Victory” behoort tot deze categorie. Dit schip heeft helikopters aan boord voor ijsverkenningen en aanlandingen.

Luxe schepen

Natuurliefhebbers die graag met groot comfort of zelfs luxe op expeditie willen gaan, raden wij één van de volgende schepen aan. Ons inziens zijn de twee beste schepen de Bremen en de Hanseatic van Hapag-Lloyd Kreuzfahrten. Andere zeer goede schepen in deze categorie zijn bijvoorbeeld Silver Explorer en de Orion.

Alleenreizenden: hut op indeling

Er zijn schepen waarop alleenreizenden tegen betaling van een toeslag een hut voor alleengebruik kunnen krijgen. Maar er zijn ook een aantal schepen waarbij het mogelijk is om op basis van indeling mee te reizen. U deelt uw hut met iemand van hetzelfde geslacht. In dat geval betaalt u geen toeslag.

Uw lichamelijke conditie en gezondheid

Het spreekt voor zich, dat u voor deze expeditiecruises in een goede lichamelijke conditie moet zijn. Iets preciezer geformuleerd: u dient vooral fit en goed ter been te zijn. Na boeking dient u een rederijformulier in te vullen over uw gezondheid, dat eventueel mede-ondertekend is door uw huisarts.