• ANTARCTICA

    Bleekblauw, roze en doorschijnend lichten bizarre ijstorens op in de lage zon. In het doorzichtige water tekent de adem van een enorme walvis in witte wolken zijn omvang. Honderdduizenden pinguïns bespreken met elkaar de laatste visberichten bovenaan een flauwe...lees verder
  • NOORDPOOLGEBIED

    De geografische noordpool is een extreme bestemming, meer nog dan alle andere expeditiebestemmingen in het arctisch gebied. Het is allereerst letterlijk extreem want u bent op 90° noorderbreedte, hoger bestaat niet. U bent bovendien...lees verder

Cruise Noordpoolgebied

De geografische noordpool is een extreme bestemming, meer nog dan alle andere expeditiebestemmingen in het arctisch gebied. Het is allereerst letterlijk extreem want u bent op 90° noorderbreedte, hoger bestaat niet. U bent bovendien op alle 360 ooster-en westerlengtes tegelijk. Er is geen oost of west meer, en ook geen noord. In alle richtingen kijkt u naar het zuiden. En als alle windrichtingen toch hetzelfde zijn, dan heeft het begrip windrichting zijn zin verloren.

IJsbeer op de NoordpoolEr is nog een ander extreem aspect, dat iedere bezoeker onvermijdelijk waarneemt: er is geen nacht. In de arctische zomer is het hier 6 maanden licht! Maar de plek is voor de meeste bezoekers vooral in figuurlijke zin extreem. Want die geografische verbijzondering zal u een mentale sensatie bezorgen. Bent u hier aan het einde van de wereld, of op het draaipunt van de aarde? Ligt de wereld aan uw voeten? De meeste expeditieleden, die u voorgingen, beamen het gevoel van onwerkelijkheid, maar is het ook te omschrijven? Nee, het is alleen te ondergaan.

De ijsbrekers

IJsbreker YamalDe reis naar de Noordpool is extreem. Op geen enkele andere expeditiecruise in het noordpoolgebied bent u zolang in een lege witte wereld zonder landleven als op deze en nergens elders ter wereld vaart u op zo'n machtige ijsbreker als hier, de atoomijsbreker Yamal. De 75.000 paardekracht is voldoende om door metersdikke ijspakketten te breken, de gemiddelde snelheid is zelfs 12 knopen per uur. De bemanning van de Russische ijsbrekers hebben vanwege hun vakkundigheid en buitengewoon grote ervaring alom een uitstekende reputatie verworven.

Op de ijsbrekers zijn helikopters aanwezig. De piloten moeten vaak in moeilijke weersomstandigheden herkenningsvluchten uitvoeren om de route van de ijsbreker te helpen bepalen. Maar tijdens de zomerexpedities vervoeren ze toeristen in -normaliter- prachtig zonnig en windstil weer. Als het weer een dag wat ruiger is, wordt er niet uitgevlogen. De schepen zijn uitgerust met de modernste communicatiemiddelen en kan altijd met satellietverbindingen de bewoonde wereld bereiken. Zowel telefoon als e-mail staan ook ter beschikking van de gasten. Er is een kleine ziekenboeg en een arts aanwezig.

YamalDe schepen bieden plaats aan maximaal 100 passagiers, voor wie comfortabele hutten ter beschikking staan met alle privé-faciliteiten. Er worden uitgebreide rondleidingen op het schip gehouden, indien mogelijk met een bezoek aan de enorme machinekamers. Onderweg zijn er schitterende helikoptervluchten en excursies per zodiac. Aan boord ontvangt u een parka. En - niet onbelangrijk - alleenreizenden kunnen zich voor de afvaarten met de Yamal met aanvang in Helsinki inschrijven voor "Request Share" programma, waarmee zij een hut met een andere alleenreizende van hetzelfde geslacht kunnen delen.