• ANTARCTICA

    Bleekblauw, roze en doorschijnend lichten bizarre ijstorens op in de lage zon. In het doorzichtige water tekent de adem van een enorme walvis in witte wolken zijn omvang. Honderdduizenden pinguïns bespreken met elkaar de laatste visberichten bovenaan een flauwe...lees verder
  • NOORDPOOLGEBIED

    De geografische noordpool is een extreme bestemming, meer nog dan alle andere expeditiebestemmingen in het arctisch gebied. Het is allereerst letterlijk extreem want u bent op 90° noorderbreedte, hoger bestaat niet. U bent bovendien...lees verder

Antartica Cruise

Bleekblauw, roze en doorschijnend lichten bizarre ijstorens op in de lage zon. In het doorzichtige water tekent de adem van een enorme walvis in witte wolken zijn omvang. Honderdduizenden pinguïns bespreken met elkaar de laatste visberichten bovenaan een flauwe, veel belopen helling, een zogenaamde pinguïnsnelweg naar het water. Onderaan ligt een zee-olifant te dutten. Stilte, pure schoonheid, overweldigend onmenselijk en ik in mijn warme parka daartussen...

Surrealistisch ijs

duizenden pinguïnsAntarctica met de omringende subantarctische eilanden vormt een van de laatste werkelijk onbedorven gebieden op aarde. Wees bedacht op ijs zoals u het nog nooit zag: gigantische, surrealistische formaties van ijsmuren, doorvaarten, spelonken, met ijskappen bedekte bergen uitlopend in gletsjers. De natuur voert het uit in diverse wittinten, maar in het vaak spectaculaire licht komen vrijwel alle kleuren terug. De zeeën zijn voedselrijk en bieden enorme aantallen pinguïns, veel soorten walvissen, zeehonden, zeeleeuwen, vissen en vogels een bestaan. Het continent Antarctica is groot - twee maal Australië - en nagenoeg ontoegankelijk.

Expeditiecruises vanuit Patagonië

Expeditiecruises vanuit PatagoniëDe stad Ushuaia op Vuurland in het zuiden van Patagonië is de belangrijkste vertrekhaven voor cruises in het zuidpoolgebied. Vanuit Patagonië is het slechts twee dagen varen (door de Drake-passage) naar de eerste ijsbergen en gletsjers: de Zuid-Shetland-eilanden en het Antarctisch Schiereiland. Het is een geweldige wereld van eilanden, gletsjers en ijsbergen, vogelkolonies, pinguïnkolonies, verlaten hutten van walvisvaarders en trekroutes van walvissen door nauwe zeeëngten. Alles wat Antarctica te bieden heeft is hier te zien en te beleven. In dit gebied worden de meeste expedities aangeboden.

De vaarprogramma's

Zuid-Orkney, Zuid-Georgië en de Falkland-eilandenDe vaarprogramma's duren zo'n 10 à 11 dagen en doen in grote lijnen dezelfde eilanden aan. Dit basisprogramma wordt door de meeste rederijen ook aangeboden met een verlenging naar de sub-antarctische eilanden Zuid-Orkney, Zuid-Georgië en de Falkland-eilanden. Vanwege het mildere klimaat is daar plantengroei mogelijk, waardoor er langs de randen van deze eilanden toendra voorkomt. Samen met de rijke vis- en krillgronden zorgt dat voor een uitbundige fauna: grote kolonies van adélie-pinguïns, zeeolifanten, robben en talloze vogelsoorten.

Antarctica kort

Shetland-eilandenEr is ook een kortere versie van deze cruises: deelnemers worden vanuit Punta Arenas in het uiterste zuiden van Chili naar de Shetland-eilanden gevlogen en daar gaat men aan boord van de Grigoriy Mikheev en begint de normale klassieke cruise. Ook de terugreis wordt gevlogen. Men wint op deze manier 2 dagen heen- en 2 dagen terugvaren over de Drake Passage.
De seizoenen

De Antarctische zomer duurt van november tot en met februari. De temperaturen zijn relatief mild, zo rond 0 tot 5 graden celsius en de dagen zijn lang. Per maand verschilt het dierenleven en het landschap dat u kunt zien. In november is het begin van de lente. Er ligt nog veel maagdelijke sneeuw en er is veel smeltijs en er zijn nog grote ijsvelden. Van november tot ca. half december is de baltsperiode van de pinguïns.

Zeehondenpups en broedende albatrossen

Zeehondenpups en broedende albatrossenBloemen bloeien op onder meer de Falklands en South Georgia. Van december tot en met januari is het echt zomer in Antarctica. Er is minder sneeuw en ijs door de oplopende temperaturen, maar het dierenleven is ongekend. De eerste pinguïnkuikens zijn te zien vanaf half december op Antarctica en de eerste zeehondenpups zijn te zien op South Georgia. Het is het broedseizoen voor de zeevogels die leven op de subantarctische eilanden, zoals de albatros.


Walvissen spotten

Walvissen spottenVan januari tot eind februari wachten scharen van jonge dieren dicht op elkaar op de komst van hun ouders met voedsel; een onvergetelijk schouwspel. Februari tot en met maart is het najaar. Het is de beste periode om walvissen gade te slaan en de beste periode om zuidwaarts te varen over de poolcirkel, omdat er in deze periode niet veel pakijs is. Jonge pinguïns gaan in de rui, alvorens zij eind februari het nest verlaten.